Gener

Forleden dag læste jeg på forsiden af Nyhedsavisen en artikel med titlen “Se ind i fremtiden for 5.000 kr.” Den handlede om firmaer, som for ussel mammon laver en genetisk kortlægning af ens arvemasse.

Jeg synes, det er utrolig spændende rent videnskabeligt, og ville da heller ikke have noget imod at vide lidt om, hvad jeg mon kan forvente mig af min krop i de kommende år.

Jeg tjekkede deCODEme og blev endnu mere interesseret.
Efter at have fået kortlagt sin arvemasse kan man få at vide, om man er disponeret for visse sygdomme (fx Alzheimers, Diabetes type 1 og 2, Prostata Cancer og Psoriasis). Nogle sygdomme vil man ikke kunne gøre noget ved. Men måske vil man kunne det i fremtiden.

Nogle mennesker vil ikke vide det, hvis de er i farezonen for en bestemt sygdom. Sådan er jeg ikke. Hvis jeg har en mulighed for at gøre noget ved det, vil jeg gøre det. Også hvis det betyder, at jeg kan få et eller andet at vide, som jeg ikke kan gøre noget ved.

Jeg vil bruge lidt tid på at sætte mig lidt bedre ind i sagerne og tage en beslutning, om jeg skal få det gjort.

Hvad synes du om den slags videnskabelige fremskridt?

3 tanker om "Gener"

  1. Hm… ja det er sandelig interessant.
    Jeg er jo en de “typer” der ikke vil have en potentiel dødstrussel hængende over hovedet, hvis man alligevel ikke kan stille noget op. Til gengæld, hvis det er prisen for at få afklaring på de ting man KAN gøre noget ved….
    Men denne undersøgelse afslører vel “kun” de sygdomme som du rent genetisk er mere disponeret for. Hvad med livsstils sygdomme osv?
    Det er vel ikke målbart, andet end: “Der er større sandsynlighed for at du vil få diabest 2 end din nabo, så er du virkelig sikker på du vil spise det stykke chokoladekage? Hva?! Jeg syntes det er bedre du giver det til mig, nu….jeg vil gerne ofre mig ved at spise den for dig, og dermed redde dit liv:) Hey! Du skylder mig.”

  2. Det er klart, at det kun er genetisk relaterede sygdomme, man vil kunne få info om. Men din livsstil kan jo sagtens influere på og gøre mere eller mindre sandsyligt at du kan få visse af disse sygdomme.

    Mon ikke man i de fleste tilfælde selv har en ide om, man selv arbejder sig mod en livsstilsygdom? Fx kan man jo kigge på mængden af chokoladekage, man indtager.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s